Evaluarea riscurilor

Obţinerea şi păstrarea unui mediu de muncă sigur şi sănatos se bazează pe o evaluare corespunzătoare a riscurilor.

Această procedură este atât necesară cât şi obligatorie. Prin intermediul acesteia se identifică riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională la locul de muncă. Aplicarea acestui tip de evaluare are la bază o metodă elaborată în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii, metoda INCDPM, avizata de Ministerul Muncii in anul 1996 şi experimentată până în prezent în majoritatea ramurilor industriale.

Situaţiile în care este recomandată solicitarea şi aplicarea acestei metode sunt cele în care fie se demarează o activitate, respectiv în etapa de proiectare a locurilor de muncă, fie în momentul în care se desfăşoară deja o activitate şi este nevoie de o evaluare a nivelului de risc pentru locurile de muncă.

În cadrul utilizării metodei sunt aplicate o serie de instrumente necesare unei evaluări cât mai precise. Printre acestea se numără lista de identificare a principalelor categorii de factori de risc şi cea a posibilelor consecinţe avute asupra sănătăţii angajaţilor, scala de cotare a gravităţii acestor consecinţe, grila de evaluare şi încadrare a nivelurilor de risc şi fişa cu măsuri de prevenţie propuse în urma procesului de evaluare.

Aplicarea acestei metode permite radiografierea situaţiei existente la fiecare loc de muncă, prin reliefarea riscurilor acceptabile şi cele inacceptabile, precum şi măsurile ce trebuie adoptate. Totodata sprijina procesul de comparare şi ierarhizare a locurilor de muncă după criteriul gravităţii riscurilor. Acest lucru asigură o justificare riguros economică şi socială pentru decizia managerială vizând ordinea de adoptare a măsurilor preventive.

Stanila Florian / Nemo Express
“Prin colaborarea cu echipa AVALIA , un partener serios care supraveghează atent implementarea si menținerea tuturor normelor legale de securitate, am asigurat climatul sanatos al activitatii noastre.”
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

Rămâi la curent cu cele mai importante ştiri, noutăţi şi hotărâri din domeniul securităţii muncii.