• Articole

Importanţa implementării corecte a sistemului de management al muncii

Se estimează că 70% din accidentele şi bolile profesionale sunt cauzate de o atitudine inadecvată faţă de securitatea şi sănătatea în muncă.

Ghidarea după principiul „acest lucru nu mi se va întâmpla tocmai mie” este greşită şi aduce cu ea consecinţe mai grave decât o amendă consistentă. Orice firmă, fie că este nou înfiinţată sau cu vechime pe piaţă, este obligată prin lege să asigure condiţiile necesare pentru desfăşurărea în siguranţă a proceselor de lucru. Însă dincolo de cunoaşterea legii, este nevoie de înţelegerea adecvată a importanţei asigurării unui bun management al securităţii şi sănătăţii în muncă. Identificarea problemelor reale în mediul şi fluxul de lucru, precum şi găsirea soluţiilor potrivite, contribuie major în obţinerea unei forţe de muncă motivate.

Totul este bine atunci când se termină cu bine. Însă pentru acest lucru, ca angajator, trebuie avută siguranţa că personalul este apt din punct de vedere fizic, este calificat pentru activitatea ce urmează să o desfăşoare şi că echipamentele folosite sunt verificate şi funcţionale. Lucrătorii trebuie instruiţi şi verificaţi dacă şi-au însuşit cunoştinţele în securitatea muncii, în anumite situaţii fiind nevoie chiar de supravegherea şi coordonarea acestora în proiectul de lucru.

Indiferent de dimensiunea companiei, identificarea riscurilor de accidentare și îmbolnavire profesională, precum și controlul regulat al locurilor de muncă sunt extrem de necesare pentru evitarea chiar şi acelui accident singular ce poate afecta major firma la toate nivelele, de la imagine şi credibilitate, până la calitatea muncii prestate. Printr-un management bun al securităţii muncii, compania are siguranţa că toate riscurile relevante sunt avute în vedere şi că măsurile de securitate adoptate sunt eficiente.

Stanila Florian / Nemo Express
“Prin colaborarea cu echipa AVALIA , un partener serios care supraveghează atent implementarea si menținerea tuturor normelor legale de securitate, am asigurat climatul sanatos al activitatii noastre.”
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

Rămâi la curent cu cele mai importante ştiri, noutăţi şi hotărâri din domeniul securităţii muncii.